Skip to content

Megkezdődött az NTAK regisztráció a vendéglátó egységeknek – NTAK rendszer belépés útmutató

Elindult az NTAK regisztráció a vendéglátó egységeknek is. A 2021-es év nyárán megjelent törvények értelmében a vendéglátó egységeknek 2021.11.01-től, akárcsak korábban a szálláshely szolgáltatóknak, regisztrálni kell az NTAK online rendszerébe legkésőbb az előírt adatszolgáltatási kötelezettség megkezdéséig. A regisztráción kívül, 2023. július 01-től szakaszos NTAK bevezetéssel egy az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas, szoftverről is gondoskodni kell. 

Hogy működik az NTAK belépés és regisztráció a vendéglátás területén működő szolgáltatók számára? Ebben segítünk a részletes cikkel.

 

A legfrissebb Kormány módosító rendelet alapján szakaszosan indul el a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező NTAK adatszolgáltatása.

 • 2023. július 1-jétől azok a turisztikai vállalkozások szolgáltatnak adatot az NTAK-ba, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.
 • A 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók 2024. január 1-jétől szolgáltatnak adatot.
 • A 12 millió forint nettó árbevételt meg nem haladó vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára nem kötelező az adatszolgáltatás.

Vendéglátóhelyek NTAK regisztrációja – kell-e félni az éttermeknek, kávézóknak, bároknak?

Mivel újdonság, hogy 2021 novemberétől már a vendéglátóhelyek számára is kötelező az NTAK regisztráció  – hiszen az NTAK regisztráció eredetileg csak a szálláshely szolgáltatók számára volt előírva –  ez okozott egy kis felbolydulást a szektorban, de mikor az érintettek sorra azzal szembesültek, hogy annyira nem is bonyolult ez az egész, akkor elcsitultak a kedélyek.

A vendéglátóhelyek számára jó hír még továbbá az is, hogy megszűnt az engedélyeztetés, helyette csak bejelentési kötelezettség van az önkormányzat, a környezetvédelmet és a tisztítószereket érintő szabályok égisze alatt, továbbá még tehát pluszban bejött az NTAK regisztráció. Ez a szabályrendszer könnyebbé teszi a vendéglátóhelyek nyitását és leveszi az engedélyeztetéssel járó adminisztrációs terheket a vendéglátó üzletek üzemeltetőiről, mindamellett továbbra is szélesebb körű megfelelőséget várnak el a hatóságok.

Tehát a törvények mindenkire vonatkoznak továbbra is – Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi előírások –, de nem kell előzetesen a bürokrácia útvesztőjében kóborolni, mint ahogy ez korábban zajlott. A vendéglátóhelyek üzemeltetői tudnak most már teljes erejükkel, összes erőforrásukkal és kreativitásukkal magára a vendéglátó egység nyitására koncentrálni, az NTAK bejelentésre pedig adott esetben lesz 5 napjuk. Erről a regisztrációs határidőről részletesebben a cikk végén foglalkozunk.

Nézzük meg először, hogy a vendéglátó egységek közül, mely üzlettípusok az érintettek!

Az NTAK regisztrációra és  adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

 
 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

NTAK-adatszolgáltatást nem kell teljesítenie a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyeknek, a rendezvényi étkeztetés, valamint a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzleteknek.

Az adatszolgáltatás célja: olyan adatok gyűjtése, amellyel láthatóvá és mérhetővé válik egy-egy település vagy turisztikai térség teljesítménye; illetve az ágazat további fehérítése. A gyűjtött adatokhoz az NTAK online térítésmentes hozzáférést biztosít a vendéglátóknak.

Tehát a fenti vendéglátó üzletet üzemeltetőknek is regisztrálniuk kell az NTAK rendszerébe. Az NTAK regisztráció a vendéglátók számára ugyanúgy történik, mint a szállásadók és a turisztikai attrakciókat szervezők számára, az NTAK bejelentkezési oldalán zajlik minden szükséges regisztráció és adatszolgáltatás is.

NTAK belépés

Maga az NTAK regisztráció és később az NTAK bejelentkezés és az NTAK belépés is a https://ntak.hu weboldalon történik. Itt a „Belépés” gombra kattintva átjutunk az ügyfélkapu bejelentkezési oldalára, ahol értelemszerűen a saját ügyfélkapus hozzáférésünkkel tudunk továbblépni.

Mivel a rendszer többszörös online átirányításokkal működik, ezért érdemes egy nyugodt pillanatot megválasztani erre a procedúrára és a stabil internetkapcsolatról is előzetesen gondoskodni.

NTAK bejelentkezés

Az NTAK oldalára történő bejelentkezést később is az ügyfélkapus hozzáférésünkkel kell majd kiviteleznünk.

Az első NTAK belépés után meg kell erősítenünk az email címünket majd, hiszen az adatokat az ügyfélkapuból veszi át a rendszer, de saját megerősítésre is szükség lesz, hiszen így a biztos.

NTAK bejelentés

Az NTAK bejelentés oldalán kell konkrétan bejelenteni a vendéglátó üzletet üzemeltetőknek a tevékenység megkezdését. A vendéglátó tevékenység például nem engedélyköteles, de ettől függetlenül az NTAK bejelentés kötelező a felsorolt érintettek számára.

NTAK belépés és regisztráció előtti tudnivalók

Minden újítás és változás csak addig rémületes, míg legalább egyszer ki nem próbáljuk. Az NTAK rendszerbe történő vendéglátói szolgáltatói bejelentkezés és regisztráció is csak addig tűnik bonyolultnak, míg meg nem ismerkedünk vele behatóbban.

 • Használjuk a  Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngésző legfrissebb verzióját!
 • Az NTAK rendszerbe csak hitelesített, azonosított felhasználók tudnak belépni! Ez azért fontos, hogy a szolgáltatók nevében eljárók jogait ellenőrizni lehessen.

NTAK rendszer belépés

Az NTAK rendszer belépési felülete nem bonyolultabb, mint bármilyen online rendszer belépési felülete. Mivel az ügyfélkapun keresztül működik, ezért külön regisztrációra nincs szükség, csak annyi a lényeg, hogy elindítjuk a folyamatot a https://ntak.hu oldalon keresztül, belépünk az ügyfélkapuba menet közben, és aztán ezzel a belépéssel visszajutunk az NTAK rendszerbe, és máris készen vagyunk a bejelentkezéssel, de ez még nem jelenti persze a rendszerbe való kötelező bejelentést.

ntak belépés vendéglátó

Szolgáltatók és Szolgáltatási helyek regisztrációja

 Az NTAK kezdőképernyőjén elsőként a Szolgáltatók és Szolgáltatási helyek menüpont jelenik meg. Itt indítható el a szolgáltató regisztrációja, valamint itt jelennek meg a korábban regisztrált szolgáltatók és szolgáltatási helyek.

Az NTAK regisztráció három részből áll:

 • szolgáltató regisztráció
 • szolgáltatási hely regisztráció
 • ágazati adatok rögzítése:
  • szálláshely
  • vendéglátás
  • attrakció

vendéglátás ntak belépés

Szolgáltató regisztrációja

A szolgáltató regisztrációja a + ÚJ SZOLGÁLTATÓ gombra kattintva kezdhető meg. A „Szolgáltató felvételének indítása” oldalon tudja a regisztrációt végző személy kiválasztani azt a szervezetet, aminek a nevében az NTAK-on eljárni kíván, illetve amelyhez jogosultsággal rendelkezik.

 NTAK szolgáltatók regisztrációja

Az adatokat értelemszerűen töltsük ki!

Szolgáltatási hely regisztráció

Szolgáltatási helyet adott szolgáltatóhoz az „+ Új szolgáltatási hely felvétele” gombra kattintva tud rögzíteni.

Szolgáltatási hely regisztráció NTAK vendéglátó

Alapadatok Az „Új szolgáltatási hely felvétele” gombra kattintva a felület átirányít az „Alapadatok” oldalra, ahol az alábbi adatokat kell megadni:

 • Szolgáltatási hely neve – szálláshely, vendéglátó üzlet, attrakció elnevezése.
 • Szolgáltatási hely székhely címe – abban az esetben kell megadni, ha eltér a szolgáltató székhely címétől. Ha a szolgáltatás típusából adódóan a szolgáltatás helyszíne változó, a szolgáltatási helyeket ennek a változásnak megfelelően az NTAK-ban Önnek módosítani kell, naprakészen tartva az adatokat.
 • Szolgáltatási hely levelezési címe – abban az esetben kell megadni, ha eltér a szolgáltató levelezési címétől.
 • Kapcsolattartó adatok – abban az esetben kell megadni, ha eltér a szolgáltatóhoz rögzített kapcsolattartási adatoktól.

Ágazat választás

 Az Ágazat választás oldalon nyílik lehetőség a Szolgáltatási helyhez tartozó ágazatok kiválasztására. A három lehetséges turisztikai ágazat közül legalább egyet ki kell választani a szolgáltatási hely sikeres mentéséhez. Amennyiben a szolgáltatási helyen mindhárom ágazat megtalálható, mindhárom  jelölhető is.

Szolgáltatási hely regisztráció - ágazat

A megfelelő ágazatok kiválasztását követően kattintson a MENTÉS gombra, ezzel a szolgáltatási hely adatai az NTAK-ban mentésre kerülnek.

NTAK regisztráció igazolás

Mivel az NTAK regisztráció az ügyfélkapunkon keresztül történik az NTAK rendszerével összeköttetésben, ezért a rendszer időbélyeggel ellátott visszaigazolást fog küldeni a regisztráció megtörténtéről, és minden külön műveletről, amit ezen a felületen végzünk, így ezzel a későbbiekben igazolni is tudjuk az elvégzett lépések tényéről, ha esetleg bárhol-bárki kérné ezt tőlünk.

NTAK regisztráció határidő

Az NTAK regisztráció határideje, vagyis az NTAK bejelentés nem naptári naphoz, hanem a tevékenység megkezdéséhez van viszonyítva. Az NTAK regisztráció határidejét úgy határozza meg a jogszabály, hogy a tevékenység megkezdésétől számított 5 napon belül kell megejteni magát a regisztrációt és vele az első adatszolgáltatási kötelezettséget.

Mivel online zajlik a regisztráció az ügyfélkapun keresztül, ebből kifolyólag időbélyeges visszaigazolást fogunk róla kapni e-mailben, ezért ténylegesen nagyon szigorúan kell venni ezt a határidőt, hiszen már nem „játszik” az, hogy tértivevényes leveleket küldözgetünk és ez által lehetőségünk van az utolsó napra hagyni a kötelezettség teljesítését. Ezt örökre el kell felejteni!

Érdemes belekalkulálni az NTAK regisztráció 5 napos határidejébe azt is, hogy esetleg első nekifutásra gondunk lesz az online felülettel, és előbb még ismerkednünk kell a vállalkozás beregisztrálásának műveletével. Ezért azt javasoljuk, hogy semmiképp ne maradjon az utolsó napra az NTAK regisztráció, hanem inkább vegyük ezt az elsődleges feladatok közé!

A regisztráción kívül, egy az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas, szoftverről is gondoskodni kell. Ebben segítünk mi.

 NTAK törvényrendelet – adatszolgáltatási jogszabály 2022  >> 

NTAK kompatibilis szoftverek

Fontos szem előtt tartani, hogy az általunk használt éttermi szoftver  NTAK kompatibilis legyen, hiszen csak így tud majd megfelelően működni az adatátvitel. A RESTRO éttermi rendszer Ügyfeleinek efelől nem kell aggódniuk, hiszen szoftverünk már fel van készítve az NTAK adatszolgáltatásra.

Forrás és további részletek az NTAK vendéglátós regisztrációról:

https://info.ntak.hu/media/uploads/docs/Regisztr%C3%A1ci%C3%B3s_seg%C3%A9dlet.pdf

További részleteket az adatszolgáltatással kapcsolatban itt:

https://info.ntak.hu/vendeglatas

Az NTAK regisztráció itt:

https://ntak.hu/bejelentkezes

Megkezdődött az NTAK regisztráció a vendéglátó egységeknek – NTAK rendszer belépés útmutató

Információ

+36 30 902 6277
info@bythepay.hu
Ügyfélszolgálati idő: H-P 9:00-17:00

Kövess minket